Studio S Entertainment

Vår man i Beirut

Vår Man i Beirut kom samma år som Len Deightons Fallet Ipcress med Michael Caine i sin paradroll som Harry Palmer, agenten som undersöker fallet med hjärntvättade brittiska forskare. I Ernesto Gastaldis och Sergio Martinos manus till storebrodern Lucianos regidebut är det en mikrofilm på villovägar som får Robert Fleming att se rött. Den blonde agenten hamnar i handgemäng med ryssar och mystiska kvinnor och hinner dessutom med en knivfight mot en libanesisk klanledare, allt till ackompanjemang av bongojazz med psykedeliska undertoner.

Huvudrollsinnehavaren Richard Harrison kom till Italien i början av 60-talet efter en mindre lyckad sejour i Hollywood. Den vältränade kroppen gav honom roller i svärd- och sandalrullar och han hann även med några västernfilmer innan han iklädd välsittande kostym styrde kosan mot Beirut för att slåss mot ryssarna i skuggan av kalla kriget. I rollen som Bob Fleming är han en tvättäkta playboy som med sitt nonchalanta sätt och mörka stämma charmar kvinnorna lika lätt som han brottar ner fiendeagenter som ser ut som Peter Lorre!

Luciano Martino producerade över 100 filmer och skrev manus till över 80 rullar men har bara regisserat 7 långfilmer under sin långa karriär. Den här debutfilmen från 1965 visar att han borde gjort fler med utsikt från registolen! (Ronny Svensson)

TEXTNING: Svenska