Studio S Entertainment

Tre dagar

BERLIN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL:

Vinnare av Fipresci-priset

Vinnare av Ekumeniska jury-priset

FANTASPORTO:

Vinnare av Director’s Week Award

EUROPEAN FILM AWARDS:

Nominerad till European Film Award för bästa nykomling.

Två unga män och två unga kvinnor möts i Kaliningrad – en existens präglad av isande tomhet. Kvartetten sammanfogas av en gemensam känsla av meningslöshet, men alla är så upptagna av sina egna frustrationer att de är oförmögna att se någon annans ångest. Varje försök till närmare kontakt med varann, slutar bara i förvirring.

Tre dagar skildrar Kaliningrad strax efter kommunismens kollaps och ett slags själens geografi där stadens olika miljöer representerar tillvarons ambivalens. Sharunas Bartas ger bilden av otålig väntan på en lösning, en längtan efter något annat.

Trivia:

* Den hyllade litauiske filmmakaren Sharunas Bartas har satt Litauen på filmkartan inför kulturhuvudstadsåret i Vilnius 2009. Efter att ha studerat film vid VGIK-Institutet i Moskva gjorde han 1991 två dokumentärer och regisserade sin första långfilm Tre dagar, som följdes av Korridor 1994. Hans film Few of Us visades på Cannesfestivalen 1996, och år 2000 vann han pris på Venedigs Filmfestival för Freedom – också nominerad för Guldlejonet.

”Ett mardrömsliknande utforskande av avstånd…” / CROSSING EUROPE Film Festival Linz

Textning: Engelska, franska och tyska