Studio S Entertainment

Om hästar och män (DVD)

Här kan du köpa filmen: Discshop, Ginza, CDON eller Kvarnvideo.

.
Benedikt Erlingssons långfilmsdebut, med original titel ”Hross í oss”, har rönt en osannolik framgång på internationella filmfestivaler världen över och erhållit ett flertal priser för bästa regi, bästa debut, bästa skådespelerska samt både publikens pris på flera festivaler och både Publikens pris samt FIPRESCI kritikerpris på Göteborg Internationella Filmfestival 2014. I oktober 2014 erhöll filmen även Nordiska rådets pris som Bästa Nordiska Film.

Solveig älskar Kolbeinn (som är lite kär han också i ärlighetens namn) men Kolbeinn är dock mest upptagen av sin älskade märr Grána och Grána är i sin tur besatt av hingsten Brúnn. Våren är på intågande och hela samhället följer händelseutvecklingen ivrigt. Det hela kan bara ända med förskräckelse.

Nordiska rådets motivering till priset;
Of Horses and Men är en frapperande originell film som präglas av ett kraftfullt visuellt språk och en sammanflätad användning av ljudlandskapet som ger tittaren känslan av en djurisk instinkt hos människan eller ”djuret i människan” (för att citera Zola). Filmen visar människans eviga strävan efter att tämja naturen och hennes patetiska misslyckande med detta, ofta med katastrofala konsekvenser. I denna sarkastiska kärlekshistoria om förhållandet mellan människor och hästar bemästrar regissören Benedikt Erlingsson genom en beundransvärd regikonst undermeningar och överföring av idéer både hos djur och mänskliga karaktärer. Användningen av djurets blick som central utgångspunkt för att åskådliggöra människans tragikomiska beteende ger Hross í oss en särskild lyrisk prägel, men bidrar också med den mörka komiska anda som gör filmen så särpräglat isländsk.

omsl-omhastarochman