Studio S Entertainment

Johanna

”Skaparen lät mig falla.”

På ett sjukhus i Budapest äger något himmelskt rum. Den hemlösa Johanna (Orsolya Tóth) har vaknat upp ur sin koma efter att ha överdoserat på morfin och doktor Kisz (Zsolt Trill) har tagit på sig att utbilda henne till sjuksköterska för att rädda henne från fördärvet. Johannas chans till upprättelse lyser snabbt upp sjukhusets korridorer. Med ett ärligt uppsåt att sprida kärlek till de sjuka sörjer hon om de sängliggande med sin kropp och sin lust. Plötsligt sker mirakel efter mirakel – de obotligt sjuka patienterna tillfrisknar. Av de sjuka börjar den mystiska Johanna ses som ett helgon, medan hennes kollegor ser henne som en sköka vars helande krafter snarast bör fördrivas från institutionens innanmäte.

Kornél Mundruczó är ungersk films stora stjärnskott. Med Johanna har han utvidgat sin samhällskritiska realism inom ett format som aldrig tidigare författats specifikt för filmduken – nämligen operan. Med specialskriven musik av Zsófia Tallér och ett manus av Mundruczó, Viktória Petrányi och Yvette Biro som förnyar den klassiska myten om Jeanne D’Arc, är Johanna en filmisk upplevelse som saknar motstycke – en fantasifull expressionistisk uppgörelse med mänsklig godhet och dess antiteser. Filmen visades under Un Certain Regard i Cannes 2005 och vann jurypriset samt priset för bästa skådespelerska (Toth) vid Fantasporto-festivalen. (Johan)

Läs mer/se trailern!

”En häpnadsväckande coup de cinema! Toth levererar ett mycket minnesvärt porträtt i titelrollen och musiken är stark och pampig.”
– Hollywood Reporter

”Årets mest ofattbara och vågade film”
– The Daily Telegraph

”Slående originell, gripande berättad och vågad visuell – Johanna är en uppseendeväckande resa, formidabelt regisserad och levererad med en anspråkslös exakthet.”
– Fantasporto Jury