Studio S Entertainment

I krypskyttens skugga (DVD)


Här kan du köpa filmen: Discshop, Ginza, CDON eller Kvarnvideo.

.

Den kristna palestinska rörmokaren Tareq har avtjänat ett 10 årigt straff efter en eldstrid på Västbanken. Under fängelsetiden tappade han kontakten med sin familj. När han släpps ur fängelset åker han till sitt gamla hem men får veta att hans fru är död och att hans 10-åriga dotter har blivit bortadopterad. Men ingen vet till vilket barnhem. Sökandet efter dottern leder Tareq till staden Sebastia där han träffar affärsmannen Adel som anställer honom för att reparera vattenledningar och som fixar ett boende i en syateljé. En av sömmerskorna är Lila, Adels trolovade. Lila uppfostrar Malak, en sjövild liten flicka som stjäler åt killarna i grannskapet. Tareq börjar ana att Malak kan vara hans dotter och anstränger sig för att lära känna henne. Tareq och Adel bär båda på farliga hemligheter vilka gör att de blir misstänksamma mot varandra och de avslöjanden som följer sätter relationer på prov och har ödesdigra följder för de inblandade.

En stilla gripande intrig, ett väl gestaltat mikro – samhällsporträtt och ett raffinerat politiskt drama är endast tre av de kvaliteter som kännetecknar Palestinas Oscars bidrag och det ser ut som denna film kommer göra samma internationella festivalresa som regissörens Najwa Najjars förra film Granatäpplen och myrra som fick strålande kritik internationellt och i Sverige.
Filmen I krypkyttens skugga är ett väldigt fint porträtt på hur Tareq och Malak, potentiellt far och dotter, närmar sig varandra men den är också en historia om krigets konsekvenser som gör den enskilda människan, ung som vuxen, både till offer och förövare.

Filmen har lovordats för att ha flera bottnar, för fotot och för ljudbilden. Men också för en fantastisk prestation som den unga flickan, nioåriga Malak från flyktinganläggningen Balata Refugee Camp vid Nablus på Västbanken, gör i filmen.

 

shadow2

shadow2