Studio S Entertainment

Gryningarna är tysta här (2-diskutgåva)

Stanislavs Rostotskys engagerande andra världskriget-drama från tidigt 70-tal Oscarsnominerades för bästa utländska film och står sig ännu som en av de mer unika krigsskildringarna – majoriteten av karaktärerna utgörs nämligen av kvinnor.

Vid en enslig militärutpost i norra Karelen är sergeant Voskov ensamt stationerad. Alla andra män har försvunnit söderut på grund av kriget. En dag anländer dock förstärkning i form av en helt kvinnlig pluton. Flera av rekryterna är inte ens tjugo år och deras uppsluppna umgänge får till en början Voskov att tappa hakan. Men när tyska fallskärmstrupper spanas i närheten står de samtliga redo för strid. Voskov leder ut en patrull med fem av infanteristerna för att undersöka saken närmare och inser snabbt att fienden är mångfaldigt fler än vad de från början anat. Numerärt underlägsna och avskurna från sitt högkvarter bestämmer de sig för att sätta hårt mot hårt.

LJUDSPÅR: Ryska, engelska, franska TEXTNING: Svenska, ryska, engelska, franska, tyska, holländska, spanska, italienska, portugisiska, japanska, hebreiska