Studio S Entertainment

Croupier

The world breaks everyone…

FULL POTT AV USA:S SAMLADE TOPPKRITIKER! (Rottentomatoes.com)

Drabbad av skrivkramp går författaren Jack Manfred motvilligt med på att ta ett jobb som croupier. Han är väl bekant med kasinomiljön och det är inte utan anledning som han hållt sig ifrån den i många år. Makten han känner när spelarna satsar är som en drog och med ruset kommer känslokylan lika snabbt som skruplerna försvinner. Innan Jack vet ordet av har han förvandlats igen – uppslukad av en skuggvärld där inte bara pengar utan liv står på spel…

Clive Owen gör en lysande roll som croupiern i denna succéthriller av Mike Hodges – regissören till hårdkokta megaklassikern Get Carter.


Trivia:

* Croupier blev hyllad av kritikerkåren och hade till och med chansen att vinna en Oscar, men hade den extrema oturen att bli diskvalificerad efter att en holländsk TV-kanal visat filmen.

* Manuset är skrivet av Paul Mayersberg – känd för sina samarbeten med Nicholas Roeg (The Man Who Fell To Earth samt Eureka) – och här har han låtit sig inspireras av Kurosawas Den vilda flykten.

Pressen:

”Vad vi ser är en kult födas. En kult värd att gå med i. Croupier är spännande och fängslande, lika smart och överraskande som sin huvudperson. […] En triumf!”
/Rolling Stone

”En mycket smart noir”
/San Francisco Chronicle

”Inte sedan Get Carter har brittiske regissören Mike Hodges gjort en så djup, mörk och tilltalande film som den här thrillern.”
/Newsday

”Clive Owen är suverän.”
/Entertainment Weekly