Studio S Entertainment

Bay of Blood

SITGES – CATALONIAN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL:
SPECIAL MENTION AWARD FÖR BÄSTA SPECIALEFFEKTER

Mario Bavas klassiska blodbad – den första slasher-filmen!

För det monumentala gore-frosseriet står specialeffektmästaren Carlo Rambaldi (Alien, Deep Red m fl.) som gör denna blodfest mer skrämmande än dess moderna efterföljare Fredagen den 13:e, Halloween och Scream.

En arvstvist om en eftertraktad fastighet utmynnar i en mordkarneval där alla är både tänkbara offer och möjliga förövare. Den rullstolsbundna gamla grevinnan Federica blir brutalt mördad av sin man som vill komma över hennes egendomar. Men strax efter blir maken i sin tur skoningslöst mördad. Allteftersom börjar folk i omgivningen bringas om livet på de mest bestialiska och blodiga sätt.

Bay of Blood är en kult-slasher vars våldsamma splatter-innehåll fortsätter att chocka än i dag, trots alla moderna uppföljare i genren. Folk blir hängda, knivmördade, garrotterade, strypta eller får en yxa i huvudet. Och det är inte allt…

Trivia:
* Mario Bava är känd för att vara den regissör som startade giallo-genren med sina stilbildande våldsamma filmalster. Han har varit enormt tongivande genom filmhistorien och inspirerat regissörer som bl a Dario Argento.
* Giallo: italiensk skräck- och thrillergenre från 1960- och 70-talen. Innehåller mycket våld och sex, samt präglas av psykologiska teman som galenskap, paranoia och alienation. Benämningen ”giallo” motsvarar i princip engelskans ”pulp fiction” och syftar på det italienska ordet för gul, som var den färg förlaget Mondadori hade på omslaget av sina pocketdeckare.
* Fredagen den 13:e, del 2 är känd för att nästan ruta för ruta ha kopierat två av mordsekvenserna i Bay of Blood.
* Christopher Lee – som tidigare samarbetat med Bava – lämnade biografen i protest mot filmens våldsamheter. Som en promo-gimmick fick biobesökare passera en speciell ”varningsstation” innan de fick tillträde till biosalongen.

”Makaber, våldsam och tongivande.” / Fangoria

”Mästaren av gotisk film.” / All Movie Guide

”En av de 50 bästa skräckfilmerna genom tiderna.” / Total Film

”Fyndigt och skickligt.” / Kinocite

”En elegant atmosfär perfekt iscensatt för mord… Du kommer att jubla i slutet.” / Cinefantastique

AUDIO: Engelskt tal.

TEXTNING: Svenska, danska, norska & finska.

EXTRAMATERIAL:
*Nyproducerad exklusiv intervju med Mario Bavas son Lamberto Bava, och specialeffektskaparen Carlo Rambaldi. Längd: 22 min.
*Mario Bava-biografi och kort essä om filmen av den amerikanske författaren Troy Howarth, som skrivit The Haunted World of Mario Bava.
*Bildgalleri.
*Original radiospots.
*Filmografier.
*Storyboard.
*Original biotrailer och Njutafilms trailershow.src=”./images/f-images/f-bayofblood1.jpg”>

src=”./images/f-images/f-bayofblood2.jpg”>

src=”./images/f-images/f-bayofblood4.jpg”>