Studio S Entertainment

Attila Janisch Collection (3 Disc Box)

Den prisade, ungerska regissören Attila Janischs filmer har hyllats världen över för sina skruvade, psykologiska thrillers. Han anses vara en mästare på att bygga upp atmosfär, ytterst skicklig vid klippbordet och hans foto och regi har gjort honom till en av de mest nyskapande europeiska filmmakarna det senaste decenniet.

Janisch har kallats en ungersk korsning mellan Roman Polanski, Michael Haneke och David Lynch, och i denna unika box får vi ta del av hans samtliga tre långfilmsverk. Alla utmanar de åskådarens sinne och leder oss in i närmast mångdimensionella skymningsvärldar där tid, rum och plats inte alltid är vad de verkar.


SHADOW ON THE SNOW
(Árnyék a havon, 72 min, 1991)
Attila Janischs långfilmsdebut är en mörk studie i paranoia, där vi får följa Sandor Gaspar, en ensamstående far som är desperat efter pengar. En dag råkar han hamna mitt i ett rån som går snett, och plötsligt ligger bytet i knät på Sandor som inte kan motstå frestelsen att behålla pengarna. När hans ansikte plötsligt dyker upp i tidningarna måste han fly ut på landsbygden med sin dotter som han gör allt för att skydda. Men både lagens väktare och hans egna demoner är honom på spåren…

LONG TWILIGHT (Hosszú alkony, 70 min, 1997)
Janischs andra långfilm är en filmatisering av den hyllade skräck- och science fiction-författarinnan Shirley Jacksons novell ?The Bus?. Vi får följa en universitetsproffessor på en nostalgisk resa till hennes barndomstrakter. Men bussfärden för henne inte tillbaka till den trygga uppväxt hon söker, utan istället vaknar hon upp i en mardrömslik skymningsvärld fylld av paranoia och förvirring.

AFTER THE DAY BEFORE (Másnap, 120 min, 2004)
Janischs tredje film har beskrivits som en blandning mellan Memento och Mulholland Drive. I filmen får vi följa en man som hamnar på en märklig plats långt ute i en enslig region för att söka ett hus han har ärvt. Men kort efter hans ankomst återfinns en femtonårig flicka utkastad från ett stup, och stämningen i trakten tätnar. Plötsligt verkar han varken kunna finna sitt hus eller lämna platsen, där gränsen mellan dröm och verklighet suddas ut allt mer.

Svensk, fransk & engelsk textning.