Studio S Entertainment

Anna Karenina (2 Disc Edition)

”Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt…” Leo Tolstojs roman om den gifta Anna Kareninas utomäktenskapliga kärleksaffär och dess brott mot alla konventioner hör till de stora litterära klassikerna. Ett tjugotal gånger har den filmats över hela världen, men ingen har kommit i närheten av den ryske regissören Aleksandr Zarkhys hänförande adaption från 1967.

Anna Karenina är gift och har barn med den äldre aristokraten Alexej Alexandrovitj, när hon möter den fagre greve Vronskij som förälskar sig i henne. Det dröjer inte länge innan Anna själv hyser ömma känslor för greven, men för att följa sitt hjärta blir hon tvungen att lämna sitt trygga familjeliv bakom sig. Inom societeten i 1800-talets S:t Petersburg ses inte detta med blida ögon. Där finns inget utrymme för en kvinna som söker de äkta känslorna framför materiellt välstånd och Anna finner sig snart utdömd av sin omgivning.

Aleksandr Zarkhys film är ett storslaget kostymdrama med några av Sovjetunionens främsta aktörer och bjuder på en svindlande upplevelse där det rörliga fotot och Rodion Shchedrins laddade musik skänker en kraftfull intensitet åt Tolstojs melodram. (Johan)