Studio S Entertainment

Korridor

THESSALONIKI FILM FESTIVAL:

Vinnare av priset för Extraordinärt konstnärligt skapande

VIENNALE – WIEN INTERNATIONAL FILMFESTIVAL:

Vinnare av Director’s Week Award

TORINO INTERNATIONAL FESTIVAL OF YOUNG CINEMA:

Vinnare av C.I.C.A.E-priset

Sharunas Bartas prisbelönta experimentfilm Korridor tar dig in i ett ingenmansland där människorna befinner sig i ett existensiellt limbo. Filmen utspelar sig i ett nedgånget hyreshus i Vilnius där en korridor binder samman lägenheter bebodda av en brokig skara personer. De fragmentartade porträtten ger en symbolisk bild över deras dagliga liv. De tysta, distanserade ansiktena fångar en känsla av förvirring och fångenskap. Och precis som världen utanför ständigt förändras kan det bakom varje dörr i den långa korridoren dölja sig nya möjligheter.

Denna nyskapande film beskriver ett Litauen i förändring, ett Östeuropa efter kommunismens fall, en kultur på drift mot en okänd destination.

Trivia:

* Den hyllade litauiske filmmakaren Sharunas Bartas har satt Litauen på filmkartan inför kulturhuvudstadsåret i Vilnius 2009. Efter att ha studerat film vid VGIK-Institutet i Moskva gjorde han 1991 två dokumentärer och regisserade sin första långfilm Tre dagar, som följdes av Korridor 1994. Hans film Few of Us visades på Cannesfestivalen 1996, och år 2000 vann han pris på Venedigs Filmfestival för Freedom – också nominerad för Guldlejonet.

”En film som drabbar och som har modet att endast låta bilderna tala.” / Torino International Festival of Young Cinema

”Det som gör Korridor verkligt realistisk är karaktärernas blickar. Utan att yttra ett enda ord ser de ofta rakt in i kameran…” / Filmkrant