Studio S Entertainment

Omslag av Till sista andetaget (Blu-ray)

Förstora omslag

Originaltitel À Bout de souffle
Genre Blu-ray, Drama, Klassiker, Thriller
Längd 90 min
Land Frankrike
Inspelningsår 1960
Regi Jean-Luc Godard
Skådespelare Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger
Artikelnr NF1481
Release 2021-03-29
Omslag av Till sista andetaget (Blu-ray)

Till sista andetaget (Blu-ray)

Här kan du streama Till sista andetaget:
SF Anytime Telia Filmbutiken Viaplay Blockbuster DVD eller Blu-ray finns att köpa på Discshop, Ginza, CDON eller Kvarnvideo.

.
FILMEN SOM STARTADE FRANSKA NYA VÅGEN

En småkriminell man tar impulsivt klivet över till grövre brott genom att skjuta en motorcykelpolis i samband med en bilstöld. Men trots att han nu är efterlyst har han svårt att fokusera på annat än att charma en ung utbytesstudent så att hon ska följa med honom på en tripp till Italien.

Legendstatus har följt Jean-Luc Godards debutfilm alltsedan den gick upp på biograferna. I ett svep gjorde Till sista andetaget (À Bout de souffle) rent hus med filmens stil- och berättarkonventioner. På kuppen skapade den givetvis ett helt batteri nya stilar och bildade skola för franska nya vågen samt fler andra generationer filmmakare som kommit i dess efterföljd. Popkulturella tidsmarkörer, jump cuts, långa tagningar med rörlig kamera (innan det egentligen var ett praktiskt alternativ), användning av befintliga ljuskällor istället för artificiella – listan på allt innovativt Godard och fotografen Raoul Cotard skapade i den här filmen är omfattande. I kombination med de karismatiska stjärnor man fann för att spela det unga narcissistiska och cyniska kärleksparet fångade man effektivt samtidens antiauktoritära stämningar. Jean-Paul Belmondo och Jean Seberg kom att vara själva definitionen av coolhet för lång tid framöver.

Förändrade filmen för alltid” – BBC
Influential, Innovative, Incredible” – Little White Lies
Den moderna filmen börjar här” – Roger Ebert
Genom att veta precis vad han ville åstadkomma och hur han skulle göra det lyckas Godard här få till en lika tydlig vändpunkt i filmhistorien som Griffith med The Birth of a Nation och Welles med Citizen Kane före honom.” – Roger Ebert
Filmen är på samma gång lekfull och på blodigt allvar. Godard kan aldrig motstå att parodiera men är också ärlig i sin avsikt att dekonstruera filmens uttryckssätt. Bild och ljud skapar mening, dock ej på traditionellt vis.” – Derek Malcolm, The Guardian