Studio S Entertainment

Omslag av Ombord på Adamant (Streaming)

Förstora omslag

Genre Dokumentär
Längd 109 min
Land Frankrike
Inspelningsår 2023
Regi Nicolas Philibert
Artikelnr NF1713
Release 2024-04-29
Omslag av Ombord på Adamant (Streaming)

Ombord på Adamant (Streaming)

VINNARE – GULDBJÖRNEN – 73:E BERLINALE 2023

L’Adamant är ett unikt dagcenter beläget ombord på en stor husbåt på Seinefloden i hjärtat av Paris. Hit välkomnas vuxna med mentala funktionsvariationer. Vården som erbjuds förankrar brukarna i tid och rum samt hjälper dem att återfå och hålla uppe sin livsvilja. Personalen som driver verksamheten kämpar med alla till buds stående medel mot det sönderfall och den avhumanisering som drabbat den psykiatriska vården.

Nicolas Philibert är en av de största dokumentärfilmarna vi har idag. Arbetssättet handlar om att komma så nära dem han skildrar som möjligt. Oavsett om det gäller en orangutang, som i Nénette (2010), eller människor som i Radiohuset (2013). Philiberts observationer sträcker tålmodigt ut sig i tiden och motiveras av ett genuint och smittande intresse av att förmedla allt som rör de människor han vill dokumentera. Tillit är alltid centralt för dokumentärfilmare, och tillit är något Philiberts arbetsmetod väcker hos folk, även hos de som kan ha god anledning att vara misstänksamma. För Philibert är filmskapandet en upptäcktsresa han ger sig ut på med en stor portion ödmjukhet i bagaget. Den här vänliga, upplysande och engagerande filmen bjuder in oss till det mikrokosmos som är l’Adamant. Här kan vi, som en av brukarna föreslår, inleda morgonen med att bestämma oss för att ha en bra dag.


* * * * ”Stark närvaro” – DN
* * * * ”Modigt, ärligt och härligt” – Nöjesguiden
* * * * ”Stark och berörande film om kulturens läkande kraft” – Kulturbloggen
* * * * ”Låter oss se människan bortom diagnosen” – Sydsvenskan

”Som åskådare sitter du lika ofta med ett leende på läpparna, som med gråten i halsen. Den känslan kan bara en skarpsinnig och oerhört empatisk dokumentärfilmare skapa.” – Socionomen

* * * * * ”Enastående” – Les Echos

* * * * ”Lysande dokumentär” – Le Figaro
* * * * ”Regissören gör en mottagning för mental ohälsa till ett kungarike” – Le Monde
* * * * ”Monumentalt humanistisk film” – Premiere

Empatisk och lysande” – L’Humanité
Gjord med djup och intelligent blick” – Les Inrockuptibles
En storartad resa” – Télérama
Varm och politisk dokumentär” – L’Obs