Studio S Entertainment

Omslag av Baikonur (Bio)

Förstora omslag

Genre
Längd 95 min
Land Tyskland, Ryssland, Kazakstan
Inspelningsår 2011
Regi Veit Helmer
Skådespelare Alexander Asochakov, Marie de Villepin, Sitora Farmonova
Format Bio, Rekommenderad från 15 år
Release BIOPREMIÄR 2013-04-19
Omslag av Baikonur (Bio)

Baikonur (Bio)

.
KRITIKEROMDÖMEN
”En magisk saga” -Helsingborgs Dagblad
• ”En förtrollande komedi som underhåller och berör” – Variety
”Charmig, förtjusande, rolig och romantisk”Palm Springs International Film Festival
”En etnografisk och mytomspunnen saga” – The Washington City Paper

 


Ett romantiskt äventyr av regissören till Absurdistan

Iskander är en romantisk dagdrömmare som spenderat hela sitt liv i Baikonur, en kazakstansk stad vid ryska gränsen som tidigare huserade världens första och största rymdstation, och där skrothandel av gammalt raketbråte nu utgör invånarnas främsta försörjningsmedel. I byn har Iskander fått smeknamnet Gagarin pga sin hembyggda amatörradio och sin förmåga att förutspå nedslagsplats för det bråte som stundtals fortfarande faller i Baikonur. Han kan inte slita sig från TV-sändningarna om en rymdexpedition och blir särskilt hänförd av rymdturisten; den förmögna fransyskan Julie. De romantiska drömmarna ser plötsligt ut att kunna bli verklighet när hon tvingas till nödlandning och hennes rymdkapsel slår ner mitt i byn. Och enligt det lokala ordspråket ”det som faller från himlen får man behålla”, är det precis vad Iskander tänker göra.

Regissören Veit Helmer är lite av en kändis inom independentfilm, och har med tidigare filmer, som Tuvalu och Absurdistan, vunnit ett större antal priser och deltagit i festivaler över hela världen (Bl a på Sundance, Stockholm och Gent). Med Baikonur fortsätter han med sina okonventionella verk där humor vs. allvar och fantasi vs. verklighet alltid ligger nära varandras gränser. Spelad av kazakstanska amatörskådespelare mot stäppens majestätiska landskap blir Baikonur till en förtrollande och modern saga.

Sprid trailern!

…eller med denna ”pop-up-länk” (som alternativ till inbäddningskoden om en mediepartner så önskar):

http://se.player.playnetworks.net/popup.php?mid=7685&version=3.4&file_type=mp4&quality=xxlarge&channel_user_id=4601100196-1&width=800&height=450&bgcolor=000000

…eller genom Facebook, etc, via delningsfunktionen här:

http://se.filmtrailer.com/cinema/7685