Studio S Entertainment

Omslag av Anklagelsen (DVD/Streaming)

Förstora omslag

Genre Dokumentär, Drama
Längd 138 min/63 min
Land Frankrike
Inspelningsår 2021/2022
Regi Yvan Attal/Ovidie
Skådespelare Ben Attal, Suzanne Jouannet, Charlotte Gainsbourg, Mathieu Kassovitz
Artikelnr NF1635
Release 2023-02-13
Omslag av Anklagelsen (DVD/Streaming)

Anklagelsen (DVD/Streaming)

STARKA KÄNSLOR. KOMPLEXA SANNINGAR.
Baserad på den prisbelönta boken av Karine Tuil.

* * * * * ”Bländande skådespel och intensiva känslor” – Cnews

En festkväll slutar med att den unga kvinnan Mila blir våldtagen i ett soprum. Eller? Alexandre, killen som bjudit med henne till festen, menar att de bara haft sex. Inga konstigheter. Rättsprocessen som följer blir en mediacirkus som ingen i de inblandade familjerna kan undkomma. Vem är det som talar sanning?

Regissören Yvan Attal tar i sin senaste film upp flera av vår tids brännande frågor. Den om sexuellt samtycke och hur komplicerat det kan bli när två personer har helt olika syn på ett och samma händelseförlopp. Manuset han skrivit med Yaël Langmann är baserat på den flerfaldigt prisbelönta boken av Karine Tuil. Berättelsen tar sig också an frågor om klass och privilegier samt medias roll i den här typen av känsloladdade rättsfall där ord står mot ord. Den mångfacetterade historien bärs upp av en stark ensemble med debuterande Suzanne Jouannet i rollen som Mila och Ben Attal som Alexandre. Människorna runt dramats två huvudpersoner spelas av Charlotte Gainsbourg (Lux Aeterna, Charlotte Forever), Pierre Arditi (Livet blomstrar), Mathieu Kassovitz (Falsk identitet), Benjamin Lavernhe (Utsökt, Bröllopstalet) och Audrey Dana (Doktor Knock).


* * * * ”Frågan om sexuellt samtycke dissekeras ingående” – Amelia
* * * * ”En historia som känns gedigen, realistisk, aldrig partisk och utan överspel” – Filmeye

Trovärdig och sevärd” – Aftonbladet
Välflätad film där ord står mot ord” – Sveriges Radio

Bonusfilm: Samtycke eller våldtäkt?

År 2014 träffar den kanadensiska turisten Emily Spanton en grupp franska poliser från nationella insatssstyrkan BRI på en bar i Paris. Efter ett par rundor och trevligt samtal blir Spanton inbjuden till polisernas kontor i närheten. Vad som händer efter ankomsten till kontoret råder det senare delade meningar om. Blev Spanton våldtagen av poliserna eller förelåg samtycke? Fallet debatteras i medierna och blir rättssak. Inledningsvis står systemet på polisernas sida. Men när #metoo-rörelsen börjar få internationellt genomslag kastas nytt ljus över händelsen. En kompakt thriller från prisbelönta regissören Ovidie.