Studio S Entertainment

Omslag av Youth (Spring) (Bio)

Förstora omslag

Originaltitel Quingchun
Genre Dokumentär, Releaser längre fram
Längd 212 min
Land Kina, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna
Inspelningsår 2023
Regi Wang Bing
Artikelnr NF
Release KOMMANDE PÅ BIO
Omslag av Youth (Spring) (Bio)

Youth (Spring) (Bio)

I TÄVLAN – CANNES FILM FESTIVAL 2023

Från hela Kina kommer varje år en strid ström ungdomar till staden Zhili för att söka anställning i textilindustrin. Det är långa arbetspass, liten lön och inkvartering i sovsalar som gäller för de flesta. Vi får följa en grupp sådana ungdomar på jobbet och fritiden. De delar med sig av sina framtidsdrömmar, skaffar vänner och blir kära. Allt iakttas med en distanserad blick av regissören Wang Bing och hans filmteam.

Det har hunnit gå nitton år sedan en dokumentär senast tävlade i Cannes. Den osentimentala Youth (Spring) låter dig stifta bekantskap med några av de människor som döljer sig bakom märkningen ”Made In China”. Upphovsman är Wang Bing med verk som Dead Souls, baserad på intervjuer med överleverare från arbetsläger för oliktänkande i norra Kina, och Tie Xi Qu: West of the Tracks som dokumenterade industriarbetares kamp för överlevnad när tillverkningsindustrin ställde om. Youth (Spring) är första delen i en planerad trilogi som i sin kompletta form troligen når tio timmars speltid.


* * * * ”Överväldigande upplevelse” – Time Out
8/10 ”Viktigaste dokumentationen av arbetare i kinesisk textilindustri någonsin
Paste Magazine 

Fascinerande” – Variety
Uppslukande” – Indiewire

Går på djupet med rika porträtt” – Little White Lies
Neutralt observerande blick på sina subjekt” – Deadline
Monumentalt bidrag till dokumentärgenren” – The Hollywood Reporter