Studio S Entertainment

Omslag av Banel & Adama (Bio)

Förstora omslag

Originaltitel Banel e Adama
Genre Drama, Releaser längre fram
Längd 87 min
Land Frankrike, Senegal, Mali
Inspelningsår 2023
Regi Ramata-Toulaye Sy
Skådespelare Khady Mane, Mamadou Diallo
Artikelnr NF
Release KOMMANDE PÅ BIO
Omslag av Banel & Adama (Bio)

Banel & Adama (Bio)

I TÄVLAN – CANNES FILM FESTIVAL 2023

I en liten by i norra Senegal har kärleken drabbat Banel och Adama. Det unga paret lever helt sammanflätade närhelst de kan. Om Banel fick bestämma skulle de vara fullkomligt oskiljaktiga. Men Adamas plikter pockar på uppmärksamhet. Hittills har han bestämt vägrat gå i sin äldre broders fotspår som byns överhuvud. När svår torka, sjukdom och dödsfall drabbar deras samhälle börjar Adama tvivla. Är det i själva verket hans försummande av traditionen som orsakat svårigheterna? Tvivlet driver in en kil mellan de unga älskande och får Banel att hamna än mer på kant med resten av byn. Kärleken driver henne allt längre in i vansinne och desperation.

Med inspiration från såväl klassiska dramer (Phaedra, Medea, Romeo och Juliet) och senegalesisk folklore har långfilmsdebutanten Ramata-Toulaye Sy gjort ett romantiskt, hett och symboltyngt drama som tar sig in under huden på åskådaren. Den magiskt realistiska stämningen förstärks genom finkänslig ljuddesign, Amine Berradas foto, vi ser åtskilliga blinkningar till Terrence Malick, och musiken av Bachar Khalifé.


Passar väl in i den lågmälda afrikanska filmtraditionen” – The Guardian
Regissörens vision är otvetydigt vacker” – The Hollywood Reporter
Stark debut” – Variety
Febrig dröm där symbolism och verklighet smälter samman” – Indiewire
Visuellt slående och vackert iscensatt” – Deadline
Rik på atmosfär, med magnifik ljuddesign, musik och foto” – Cineuropa

PRESSBILDER M.M FÖR NEDLADDNING HÄR