Studio S Entertainment

Omslag av På nära håll (Bio)

Förstora omslag

Originaltitel Nahschuss
Genre Drama, Releaser längre fram
Längd 116 min
Land Tyskland
Inspelningsår 2021
Regi Franziska Stünkel
Skådespelare Lars Eidinger, Devid Striesow, Luise Heyer
Format Från 15 år
Artikelnr NF1633
Release BIOPREMIÄR 2022-09-23
Omslag av På nära håll (Bio)

På nära håll (Bio)

VINNARE – BÄSTA MANUS – NEW GERMAN CINEMA PROMOTIONAL PRIZE

Den unge vetenskapsmannen Dr. Franz Walter tror att hans lycka är gjord. Walter blir erbjuden en åtråvärd professorstjänst efter att han doktorerat vid Humboldtuniversitetet i Berlin. För att ytterligare befästa resan uppåt i karriären ingår också en lyxig lägenhet i centrala Östberlin. Men i själva verket är det här bara ett sätt för STASI, Östtysklands ministerium för rikssäkerhet, att slå klorna i honom. Walter spelar med till en början. Snart börjar dock resultaten av det han utför i tjänsten att tära på den mentala och fysiska hälsan. Steg för steg drivs han mot desperata åtgärder i ett försök att komma undan.

Ett verklighetsbaserad drama som utgår från Werner Teskes liv. Historien visar de tragiska följderna av det paranoida och våldsbenägna övervakningssamhälle som byggdes upp i Östtyskland och de andra länderna bakom järnridån under det senare halvan av nittonhundratalet. Teske var den siste mannen som avrättades i Östtyskland innan dödsstraffet avskaffades 1987.

Manusförfattaren och regissören Franziska Stünkel har fått många priser för sina filmer och sitt arbete som fotokonstnär. Bland hennes mest uppmärksammade projekt märks jätteproduktionen Der Tag der Norddeutsche. Den 18 timmar långa dokumentären skildrar 121 människors liv under en dag. Filmen gjordes med hjälp av ett team på 400 personer som filmade totalt 700 timmar material under 11 maj 2012.

* * * * * ”Engagerande blandning av politiskt drama och psykologisk thriller” – Filmstarts
* * * * * ”Utsökt genomförd och känslomässigt laddad” – Kinocritics
Spännande och nyktert berättad” – Weekend Notes


Presskontakt: Sofie Dahlstedt: press@njutafilms.com
Marknadsfrågor: Anders Lundgren: anders@njutafilms.com
Filmbokning: bio@njutafilms.com tfn: 08-21 08 04


PRESSBILDER M.M FÖR NERLADDNING HÄR