Studio S Entertainment

Omslag av Maigret (Bio)

Förstora omslag

Originaltitel Maigret
Genre Drama, Releaser längre fram, Thriller
Längd 89 min
Land Frankrike/Belgien
Inspelningsår 2022
Regi Patrice Leconte
Skådespelare Gérard Depardieu, Jade Labeste, Mélanie Bernier
Artikelnr NF1632
Release BIOPREMIÄR 2022-11-11
Omslag av Maigret (Bio)

Maigret (Bio)

BASERAD PÅ MAIGRET OCH DEN UNGA DÖDA AV GEORGES SIMENON

Den rutinerade kommissarie Maigret blir inkopplad på ett nytt fall. En ung kvinna i aftonklänning har hittats mördad på ett torg i Paris. Undersökningen avslöjar en mycket tragisk historia som väcker mörka minnen till liv. Den i vanliga fall så orubblige Maigret känner återigen marken gunga under fötterna.

Georges Simenons klassiska deckarhjälte har porträtterats på film många gånger förr av giganter som Pierre Renoir, Jean Gabin och Rowan Atkinson. Men kritikerna är eniga, ingen har lyckats levandegöra Maigret så porträttlikt och med en så stark känslomässig närvaro som Gérard Depardieu. Detta är andra gången regissören Patrice Leconte tar sig an en av Simenons romaner. Den förra, Monsieu Hire, nominerades till César för bästa regi och film 1990.

I Maigret frammanas 1950-talets glamourösa nattliv i Paris. Vackra kläder, människor och miljöer återges med bländande tjusigt foto av Yves Angelo. Men även det myntet hade som bekant en baksida. Vi får också följa Maigret  till de illa upplysta bakgårdarna och slitna vindslägenheterna under hans efterforskningar. Leconte ger oss en klassisk deckarhistoria berättad med hög stilnivå och stor empati.

Simenon hoppade av skolan vid femton års ålder och spillde ingen tid efter det. Under en lång författarkarriär skrev han hundratals böcker. Sjuttiofem romaner och tjugoåtta noveller har kommissarie Maigret i huvudrollen. Merparten av dem finns översatta till svenska.


* * * * * ”Gérard Depardieu är monumental som Maigret” – Les Echos
* * * * * ”Leconte åter i högform” – Positif
* * * * ”Vacker rekonstruktion av ett svunnet Paris” – Bande à Part
* * * * ”Hyllning till filmer från förr” – Rolling Stone

Dépardieu som Maigret är solid på alla sätt” – Screen International

PRESSBILDER M.M FÖR NEDLADDNING HÄR