Studio S Entertainment

Omslag av Vortex (Bio)

Förstora omslag

Originaltitel Vortex
Genre Drama, Releaser längre fram
Längd 135 min
Land Frankrike
Inspelningsår 2021
Regi Gaspar Noé
Skådespelare Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz
Artikelnr NF1640
Release BIOPREMIÄR 2022-10-07
Omslag av Vortex (Bio)

Vortex (Bio)

* * * * * “En av de finaste filmerna Noé gjort” – The Guardian

Ett äldre par kämpar på genom alltmer kringskurna och svåra vardagar i en liten Parislägenhet till brädden fylld av böcker och prylar – minnen från ett långt och aktivt liv. Mother (Francoise Lebrun) är pensionerad psykolog som efter en karriär spenderad med att lappa ihop andras sinnen med fasa märker hur hennes eget börjar fragmenteras. Father (Dario Argento), kämpar på med sitt bokprojekt om filmberättandets drömska kvalitéer och vill eller kan inte riktigt inse hur illa det är ställt med frun. En svår situation utan någon enkel lösning.

Känd som fransk films enfant terrible tack vare provocerande och djärva verk som Irréversible, Into the Void och Lux Aeterna, Gaspar Noé är kanske inte den förste man tänker på när en nedtonad, meditativ film om åldrande och död kommer på tal. Hans senaste omnämns som ett mer moget verk och hyllades närmast unisont efter visningarna i Cannes. Men helt har Noé inte lämnat experimentlustan bakom sig. Vortex berättas i snillrik split screen, en visuell återgivning av den ökande klyftan mellan huvudpersonerna.

Skoningslös men rörande” – Slant
“Vortex är framgångsrik” – The Playlist
En skarp blick på liv och död” – Indiewire
Ankomsten av en mogen Noé” – The Hollywood Reporter
En oblyg och djärvt experimentell film” – Screen International
Kan mycket väl vara Noés finaste och mest tankeväckande verk” –The Wrap

Presskontakt: Sofie Dahlstedt: press@njutafilms.com
Marknadsfrågor: Anders Lundgren: anders@njutafilms.com
Filmbokning: bio@njutafilms.com tfn: 08-21 08 04

PRESSBILDER M.M FÖR NERLADDNING HÄR