Studio S Entertainment

Omslag av Vägvisaren – Dersu Uzala (2 Disc Edition)

Förstora omslag

Originaltitel Dersu Uzala
Genre Drama, Klassiker
Längd 89 min
Land Ryssland
Inspelningsår 1975
Regi Akira Kurosawa
Skådespelare Yuri Solomin, Maxim Munzuk, Vladimir Kremena, Alexander Pyatkov, Svetlana Danilchenko, Dima Korshikov, Suimenkul Chokmorov, Mikhail Bychkov, Nikolai Volkov Sr., Sovetbek Dzhumadylov
Textning Svenska, danska, norska, finska
Format Region 2, Ljud Monomix, Bild 16x9 (1.85:1)
Artikelnr NF038
Extras Intervju med skådespelaren Yuri Solomin. Biografi om författaren Vladimir Arsenyev. Bakom kulisserna, filmografier och fotoalbum.
Release 2005
Omslag av Vägvisaren – Dersu Uzala (2 Disc Edition)

Vägvisaren – Dersu Uzala (2 Disc Edition)

Året är 1901. Vetenskapsmannen Vladimir Arsenyev (Yuri Solomin) leder en topografisk expedition i Sibirien när han träffar jägaren Derzu Uzala (Maxim Munzuk), en vandrare med stor kännedom om det vilda outforskade landskapet. Kapten Arsenyevs vänskap till Derzu växer och hans kunskaper blir ovärderliga för expeditionen. Specifikt när de en dag går vilse på den frusna tajgan och Derzu räddar kaptenens liv. När de senare skiljs åt förstår Arsenyev att han en dag måste återse sin vän. Ett sökande som tar många år och än en gång leder honom till den trolska vildmarken som i Derzus hjärta genomsyras av andlighet.

Akira Kurosawa är Japans främste regissör genom tiderna, med en karriär som sträckte sig över femtio år. Med klassiker som Demonernas port, Att leva, Yojimbo och De sju samurajerna hade han redan på 60-talet ett världsomspännande rykte. När hans karriär gick i sank i början av 70-talet fick han vända sig till ryska finansiärer för sin nästa produktion. Resultatet blev den omtumlande vackra Vägvisaren – ett humanistiskt epos om människans omistliga relation till naturen omkring oss. Filmen vann en Oscar för bästa utländska film och ledde till att Kurosawa åter omhuldades som ett världsnamn under 80-talet. (Johan)