Studio S Entertainment

Omslag av En främling bland banditer

Förstora omslag

Originaltitel Svoy sredi chuzhikh, chuzhoy sredi svoikh
Genre Klassiker, Western
Längd 109 min
Land Ryssland
Inspelningsår 1974
Regi Nikita Mikhalkov
Skådespelare Yuri Bogatyryov, Nikita Mikhalkov, Sergei Shakurov, Alexander Kaliagin, Alexander Kaidanovsky, Alexander Porokhovshchikov, Anatoly Solonitsyn
Textning Svenska, danska, norska, finska
Format Region 2, Anamorfisk Widescreen 2.35:1, Dolby Digital Stereo
Artikelnr NF043
Extras Intervjuer med fotografen Pavel Lebeshev och aktören Sergei Shakurov. Fotoalbum, filmografier och bakom kulisserna.
Release 2005
Omslag av En främling bland banditer

En främling bland banditer

Western-genren fick sin ryska motsvarighet ?eastern? när en ung Nikita Mikhalkov 1974 regidebuterade med den äventyrliga En främling bland banditer. Filmen utspelar sig under det fattiga 20-talet och följer soldaten Shilovs kamp för upprättelse. Han har blivit oskyldigt anklagad för rånet av en guldtransport och ser ingen annan utväg än att själv infiltrera banditgänget för att avslöja sanningen. Men i spetsen för gänget rider den karismatiske och hänsynslöse Brylov (spelad av Mikhalkov) som inte är så lättlurad som Shilov hoppas.

Varken ris eller ros föll på Nikita Mikhalkovs debut vid dess premiär, men med åren växte den till en enorm biosuccé och kritikerna sjöng med i lovorden. Filmad i både svart-vitt och färg är det ett verk som förenar visuell experimentlusta med laddade actionscener och jordnära socialrealism med stora doser humor. En sprudlande hyllning till amerikanska westerns som samtidigt står väl förankrad i den ryska stäppen. (Johan)