Njutafilms » Far till en soldat

Studio S Entertainment

Omslag av Far till en soldat

Förstora omslag

Originaltitel Jariskatsis mama
Genre Klassiker, Krigsfilm
Längd 94 min
Land Ryssland
Inspelningsår 1965
Regi Rezo Chkheidze
Skådespelare Sergo Zakariadze, Vladimir Privaltsev, Alexei Nazarov, Alexander Lebedev, Ketevan Bochorishvili, Ivan Kosykh, Pyotr Lyubeshkin, Guiya Kobakhidze, Victor Uralsky, Vladimir Pitsek, Yelena Maximova
Textning Svenska, danska, norska, finska
Format Region 2, Anamorfisk Widescreen 1.85:1, Dolby Digital Stereo
Artikelnr NF052
Extras Nyhetsjournalfilmer "Parade in the Red Square in 1941", "Victory Parade in 1945" och "Victory Celebration in Georgia", fotoalbum, filmografier och en dokumentär om huvudrollsaktören Sergo Zakariadze.
Release 2005
Omslag av Far till en soldat

Far till en soldat

Vinodlaren Georgy Makharashvili får bud om att hans son Goderdzi ligger skadad på ett militärsjukhus. Den gamle georgiske mannen beslutar sig för att besöka honom, men väl på plats finner han att sonen redan skrivits ut och återvänt till västfronten. Fast besluten att återse Goderdzi, lyckas Georgy gå med i röda armén för att rentav kunna kämpa vid hans sida. Året är 1945 och de sovjetiska trupperna kämpar sig allt längre in i det tyska rikets forna territorium. Allt närmare Berlin och befrielsen. Men för Georgy är det inte det annalkande krigsslutet som hägrar i horisonten. Det enda som betyder något är hans sons överlevnad och om han hinner finna honom innan allt är försent.

Georgiske regissören Rezo Chkheidze var verksam från tidigt 50-tal fram till Sovjetunionens kollaps – en karriär som avslutades 1988 med en nästan sex timmar lång filmatisering av Cervantes Don Quijote och vars kritiker- och publikmässiga topp uppnåddes med Far till en soldat i mitten av 60-talet. Georgys sökande efter sin son ramar in en kritisk betraktelse över andra världskrigets brutalitet mot såväl människor som natur. Men det är också en historia om kulturellt och åldermässigt utanförskap, där Georgys etniska ursprung och kloka livserfarenhet gör honom till en outsider bland de unga soldaterna. Sergo Zakariadze belönades med sovjetiska filmpriset för sin huvudroll och gör i Chkheidzes mästerliga regi detta krigsdrama till ett av de mer spännande någonsin. (Johan)