Studio S Entertainment

Omslag av Ballad om en soldat

Förstora omslag

Originaltitel Ballada o soldate
Genre Klassiker, Krigsfilm
Längd 108 min
Land Ryssland
Inspelningsår 1959
Regi Grigory Chukhraj
Skådespelare Vladimir Ivashov, Zhanna Prokhorenko, Antonina Maximova, Nikolai Kriuchkov, Yevgheny Urbansky
Textning Svenska, danska, norska, finska
Format Region 2, Full Frame, Dolby Digital 5.1
Artikelnr NF048
Extras Intervju med regissören Grigory Chukhraj. Fotoalbum, filmografier och en journalfilm från paraderna på Röda Torget i Moskva 1941.
Release 2005
Omslag av Ballad om en soldat

Ballad om en soldat

Ryska västfronten under andra världskriget. Alyosha har inte haft planer på att bli krigshjälte. Hans första möte med fienden gjorde honom paralyserad av skräck. Men i tumultet lyckades han ändå få kontroll över sina sinnen och bidrog till att två tyska stridsvagnar övermannades. För denna triumf belönas han med en permission på några få dagar, då han väljer att resa hem till sin mor för att laga taket på deras hus. Resan för Alyosha genom en nation där befolkningen samlar upp spillrorna av sitt forna liv. Hemma väntar den ängsliga modern för ett kort möte som båda inser kan bli deras sista…

Grigory Chukhrajs krigstragedi om den unge soldatens hemkomst till sin mor mitt under brinnande världskrig stänker av såväl blod som tårar. Producerad under åren efter Stalins bortgång är det en måttfull och vacker berättelse som försakar nationell propaganda för en humanistiskt nyanserad bild av det ryska folket. Ballad om en soldat belönades som bästa ungdomsfilm i Cannes 1960 och kammade även hem priser för bästa film vid filmfestivaler i Rom, London och San Fransisco. Den nominerades även för en Oscar för bästa manus och gick för fulla hus världen över. (Johan)