Studio S Entertainment

Omslag av Adieu les cons (Bye Bye Morons) (Bio)

Förstora omslag

Genre Drama, Komedi
Land Frankrike
Inspelningsår 2020
Regi Albert Dupontel
Skådespelare Terry Gilliam, Virginie Efira, Albert Dupontel
Release TBA
Omslag av Adieu les cons (Bye Bye Morons) (Bio)

Adieu les cons (Bye Bye Morons) (Bio)

När 43-åriga hårfrisörskan Suze Trappet får veta att hon är svårt sjuk bestämmer hon sig för att hitta det barn hon tvingades lämna ifrån sig när hon bara var 15 år. Under sitt galna och byråkratiskt snåriga sökande möter hon JB, en 50-årig man som är i mitten av en livskris och utbränd, och Mr Blin, en överentusiastisk men blind arkivarie. Den osannolika trion ger sig av på en hysteriskt rolig och kaotisk resa genom staden på jakt efter Suzes förlorade barn.

Den som följt regissören och skådespelaren Albert Dupontel genom karriärhöjdpunkter som Kärlek och brott samt Bakom masken är väl bekanta med de minnesvärda persongallerier och absurda situationer som befolkar hans filmer. Man får mycket av den varan i Adieu les cons som kombinerar drastisk slapstick med en stor kärlek för sina udda huvudpersoner. Människor som av olika anledningar hamnat på kant med vår högteknologiska och allt mer likriktade samtid. En film som för tankarna till klassiker som Terry Gilliams Brazil.

Filmen blev trots premiär under kraftfulla pandemirestriktioner en stor succé i Frankrike och sågs av mer än 600 000 biobesökare under sin första vecka på repertoaren, vilket gör den till årets mest sedda film i landet och Dupontels mest framgångsrika premiär hittills.

Adieu les cons susar fram som en upplyftande tornade genom en stadsmiljö där ansiktsigenkänning, personuppgiftslagring och digital spårning används flitigt (av de som har laglig rätt eller vet hur man hackar systemen) medan föroreningar, byråkrati, nyspråk och bruten kommunikation människor emellan är vad som sätter agendan.” – Fabien Lemercier, Cineuropa